Onsdag 24/7 - Kristina och Kerstin har namnsdag idag

Bengt 'Cidden' Andersson

Publicerad: Juli 2013

AHB

Sveriges största fotbollspoet, Bengt 'Cidden' Andersson, blev 64 år gammal. Hans mest kända verk är diktsamlingen 'Hela bollen skall ligga still' (1991) som uteslutande är dikter om fotboll. Det är en underdrift att säga att dessa dikter är en fröjd för sinnet att läsa. En sann fotbollsälskare borde (måste) ta del av herr Anderssons mästerverk.

Herr Anderssons liv och leverne...

LK Bengt Arne Andersson, med det berömda smeknamnet 'Cidden', föddes söndagen den 13 juni 1948 i Billeberga församling, Malmöhus län. 64 år gammal avled Bengt fredagen den 4:e januari 2013 efter en lång tids sjukdom i Läckeby, Åby församling, Kalmar län. Bengt 'Cidden' Andersson var en svensk poet, känd som Sveriges bästa författare av fotbollslyrik. Herr Andersson är upphovsman till bland annat 'Hela Bollen Ska Ligga Still' och 'Handsmidda sanningar'. Andersson har även varit värd för programmet Sommar i Sveriges Radio 1989. 'Hela bollen skall ligga still' handlar uteslutande om fotboll. Han var rörmokare när han på 1980-talet slog igenom som poet. I Läckeby finns sedan 2008 en gata som heter 'Ciddens väg', uppkallad efter den store poeten. Flera fotbollsdikter av Cidden pryder väggarna på Kalmar FF:s hemmastadion Guldfågeln Arena. Bengt Andersson var först bara rörmokare, sedan blev han på nåt sätt poet, skrev och uppträdde på lokal, läste högt på bibliotek och skrev igen. Under en kort tid var han fotbollsspelare, men fick ge upp en lysande karriär på grund av skada, det heter ju så.

LK Enligt uppgift var Bengt en vänlig, glad, rolig och varm människa, särskilt glad trots slakmotor och en enda stor uppförsbacke av sjukdomar med de mest fantasifulla namn och svårigheter att säga ett ord och skriva fem, detta sedan 1993 då han drabbades av en stroke. Smeknamnet 'Cidden' fick han i sin ungdom efter sin store idol, den sovjetiske ishockeyvärldsmästaren Genrikh Sidorenkov, som hade sin storhetstid 1954-1962. Herr Andersson var en i bästa mening folklig poet som växte upp i Läckeby, där han bodde till sin död. Ungdomstiden med rockmusik och idoldyrkan, triumfer och motgångar i fotboll på Åbyvallen speglas i hans diktning liksom hans upplevelser som rörmokare ute på byggena.

Bibliografi

Ciddens bibliografi. Hans alster går att beställa/köpa på websajter såsom Adlibris, Bokia, Bokbörsen med flera. Ett klart måste för ett äkta fotbollsfan är att ha minst en av Ciddens alster i bokhyllan...

Pop-musikens historia (1975)
Arbetaredikter (1978)
Utan Ljus (1983)
Kärlekens trumma (1984)
Och syrenerna blommar för tystnaden (1985)
AB Läckeby rör : 1935-1985 (1985)
Bilder i vindspegeln (1987)
Bärande väggar, brustna konstruktioner (1988)
Diktisar och kediter med skoskav och bruna bönor (1989)
Skorpsmulor och barntankar (1990)
Karl Viktor Persson och andra byggjobbare (1990)
Hela bollen ska ligga still (1991)
Från ett burspråk (1992)
Punken är död, leve tvåans buss (1994)
Smidda sanningar (2003)
Hugo fjäderben (2012)
LK

Vila i frid Cidden, du store skald...

Välj en artikel...

Hem
Artiklar
Bengt 'Cidden' Andersson

© Bajen International 2024