Bajen International

Bajen International

Om oss

© Bajen International - 2022

BI
 
 

Om Bajen International

Om Bajen International

Bajen Internationals historik

Från embryo till succé

Från embryo till succé
Hist

En kväll i november 2004 satt jag och misströstade att säsongen tagit slut och att det skulle dröja fem månader innan vi skulle träffas för en ny säsong. Jag minns efter säsongen 2002 att Klabbe fixade en resa till Egypten och vi som följde med på den var undertecknad, Myran, Bullen, Danne och givetvis Klabbe. Vi hade en mycket angenäm vecka och den resan fanns med i mina tankar när jag funderade över hur man skulle överleva vinterhalvåret. Men vi backar bandet ytterligare många år.

I mitten av 90-talet startade jag upp Club 12 som bestod av ett gäng elitspelande golfare som umgåtts under många år men som började att förlora kontakten. Idén var ganska enkel, två personer fick i uppdrag att ordna en heldag och de hade 1200 kr per man att spendera på någon eller några aktiviteter. Ramarna var enkla, aktivitet och middag skulle hållas inom budgeten. Vi träffades två gånger per år. Några gånger drog vi iväg med övernattning och det var ett bra sätt att få tid för varandra och inte känna att man måste stressa hem till familjen.

Så tillbaka till kvällen då vi födde klubben Bajen International, det hade blivit januari 2005 och hur skulle man kunna föra över mina erfarenheter till ett gäng som gillade fotboll och älskade Bajen. Och framför allt vilka skulle man lyssna med och hur många skulle vi vara. Vid det tillfället bodde Ankan ute i Trollbäcken och hade pratat länge att vi skulle ha en gubbmiddag, han ville inte att vi skulle vara för många då han bodde ganska trångt. Till den här träffen bjöd han in undertecknad (eller bjöd jag mig själv), Bullen, Myran, Klabbe och Sippa. Pajas var som vanligt en upptagen man men uppgav att han skulle dyka upp lite senare och han kom några timmar senare.

Ankan som sedan lång tid var en genuin whiskeysamlare hade lovat samtliga två fin-whiskey var men att det senare bara skulle bjudas på ful-whiskey (Famous, Grants mm). Bullen var en törstig man och uppfattade inte riktigt att det fanns mycket ful whiskey utan trodde bara att man skulle få två st whiskey och han kom genast med frågan om han fick byta två fin-whiskey mot tre ful-whiskey. Kommentarer överflödiga.

Värden Ankan hade lyckats få ihop en riktig god middag bestående av köttfärssås och spagetti och grabbarna högg in. Efter middagen försökte jag att få uppmärksamhet genom att säga "Grabbar jag har en idé..." detta följdes av förlöjligande skratt från två av gästerna (vilka kommer att bli en väl bevarad hemlighet). När jag stod på mig att jag faktiskt menade allvar fick jag i lugn och ro berätta om mitt upplägg. Jag drog i korthet att vi skulle bilda en liten klubb för att åka iväg och se fotboll i Europa, två man skulle vara ansvariga och resan skulle vara hemlig tills det var dags att åka iväg, månadsbetalning nämndes men inga belopp berördes.

Frågorna haglade när jag var klar och jag kunde konstatera att jag faktiskt väckt ett stort intresse hos åhörarna, inget var förutbestämt men givetvis så var alla som var hemma hos Ankan självskrivna i en kommande klubb.

De första frågorna den kvällen blev givetvis vilka och hur många ska vara med och hur mycket kommer det att kosta. Det var många idéer som diskuterades och jag tror vi bestämde oss för att vi skulle vara tolv st men att vi något senare under kvällen enades om tio, de första som tackade ja var Snygg Ola och Dan Banan och senare anslöt Sven. Det fanns för övrigt några som tackade nej men vi avslöjar inte vilka dessa loosers är.

Klabbemannen valdes till kassör och han kom plötsligt på att han hade ett konto med 600 svenska så då beslöt vi att övriga skulle betala in samma summa som anmälningsavgift så vi hade liten startkassa, den första resan ville Klabbe och Myran ta och vi övriga hade inget emot detta så alla var nöjda. Vi bestämde att vi skulle betala 200 kr/mån och senare utvärdera om detta belopp var rätt.

Jag minns att jag halvlycklig och något berusad raglade hem i ett väldigt kallt januari 2005 med övertygelsen om att den här idén skulle bli väldigt uppskattad.

Mina högst personlige reflektioner på hur Bajen International föddes 2005.

Medlem nr 5, Kinkan

Konfektion och accessoarer

Konfektioner sedan 2008

Konfektioner sedan 2008

Under årsmötet 2007 i Milano bestämde föreningen att varje år ta fram ett klädesplagg/accessoar för samtliga medlemmar till kommande resa, ett företag har tagit fram en maskinbrodyrschablon med föreningens vackra logo. Det var ordföranden som ansvarade för handhavandet. På årsmötet 2019 i Italien (på Capri) beslöt vi att ta bort skyldigheten att ordföranden måste ordna en accessoar till varje resa, stadgan som reglerade detta togs bort.

2018 - Necessär

2018 - Necessär

Accessoaren för 2018 blev en praktisk necessär.

Ordföranden: Kinkan, Kenneth

atti

2017 - Vit pikétröja

2017 - Vit pikétröja

Arrangörer Lillmyran och Avesta valde en vit pikétröja som årets attiralj 2017. På vänstra brösthalvan är vår vackra logo broderad med 10-årsstjärnan ovanför.

Ordföranden: Lillmyran, Avesta

atti

2016 - BI-matchtröja och BI-skärp

2016 - BI-matchtröja och BI-skärp

Nu var det dags, årets attiralj blev en riktig matchtröja med medlemsnummer och namn tryckt på ryggen. Den ska användas när vi får vara Player Eskort på Söderstadion och/eller när vi är med och spelar Bajen Fans Cup. Yttermera fick alla med lemmar ett svart läderskärp med BI-logon ingraverat på spännet, ett spänne där man också kan ha sitt kontokort instoppat.

Ordföranden: Claes, Anders

atti

2015 - Vit WCT-jacka

2015 - Vit WCT-jacka

Jubileumsresans accessoar blev en fantastisk snygg vit WCT-jacka. Givetvis med vår vackra logo på vänstra bröstet. Denna gång smyckades även logon med en guldstjärna i överkant, anledningen till detta var att vi firar 10 år med vår framgångsrika reseklubb.

Ordföranden: Lillmyran, Avesta

atti

2014 - Kaffemugg, penna samt stickers

2014 - Kaffemugg, penna samt stickers

2014-års konfektion blev hårda klappar. En kaffemugg, en bläckpenna samt ett antal stickers. Samtliga prylar givetvis dekorerade med vår vackra logo.

Ordföranden: Kinkan, Kenneth

atti

2013 - Pins och t-shirts

2013 - Pins och t-shirts

2013-års konfektion blev tio stycken Bajen International Pins. Pinsen togs fram med hälp av bajaren Anders Jutterström även kallad Jutte. Två stycken t-shirts ingick också, en gul och en mörkgrön. Logotypen på tröjorna är gjorda med digitaltryck, ett test för att se hur kvaliten skulle bli.

Vår BI-pin finns omnämnd på Bajenpins hemsida, in å kika på denna eminenta hemsida...

Ordföranden: Ola, Claes

atti

2012 - Keps

2012 - Keps

2012-års konfektion blev en beige keps med BI-logon på. Mer inofficiella produkter som också delades ut var ett skärp med inbyggd ölöppnare, Musikquiz, samt ölglas och ölpitcher med Hammarby logo på.

Ordföranden: Danne, Patrik

atti

2011 - Whiskey- och ölglas

2011 - Whiskey- och ölglas

2011-års accessoar blev ett handmålat whiskey- och ölglas med BI-logon på.

Ordföranden: Svenne, Bullen

atti

2010 - Munkjacka, mössa

2010 - Munkjacka, mössa

2010-års klädesplagg/accessoar blev en grön munkjacka och en svart mössa med BI-logon.
Även två inofficiella produkter erhöll medlemmarna, ett par badshorts samt ett vitt linne.

Ordföranden: Bullen, Kinkan

atti

2009 - Halsduk

2009 - Halsduk

2009-års klädesplagg/accessoar blev en grandios Hammarbyhalsduk med BI-logon.

Ordföranden: Svenne, Pajas

atti

2008 - Grå pikétröja

2008 - Grå pikétröja

2008-års klädesplagg/accessoar blev en ljusgrå pikétröja av märket Boomerang. Lägg märke till den snygga logon på ärmen.

Ordföranden: Ankan, Danne

atti

Bajen Internationals logotype

Logo

Tidigt bestämde vi oss för att skapa en logo för vår eminenta reseklubb. Medlem Lillmyran kläckte idén om att vi borde ha något relaterat till upptäcktsresande. Internationella som vi är nämndes Explorer som är motsvarande engelskt ord för detta epitet. Direkt föll tankarna på vodkan Explorers etikett...därav seglet i vår logo. Ja, det är ett segel, inte en bajentröja eller flagga.

Vi gjorde själva en prototyp med ett vikingaskepp (en bild finns någonstans på den, frågan är bara var...). Medlem Kinkan tog med sig vår bild och tanke med logon till sin tatuerare. Hon (namn bortglömt) tog med sig vår idé till sin fästman som realiserade vår idé till denna vackra logotype.

Logo

Hem  »  
Om Bajen International

Grundad 2005

© Bajen International 2022

pic