Onsdag 19/6 - Germund och Görel har namnsdag idag

Om Bajen International

Grundad 2005

Aktuella ordföranden

Sedan 2024-03-20

MB

Medlem #5. Kinkan

MB

Medlem #7. Lillmyran

Bajen Internationals historik

RB

Från embryo till succé

En kväll i november 2004 satt jag och misströstade att säsongen tagit slut och att det skulle dröja fem månader innan vi skulle träffas för en ny säsong. Jag minns efter säsongen 2002 att Klabbe fixade en resa till Egypten och vi som följde med på den var undertecknad, Myran, Bullen, Danne och givetvis Klabbe. Vi hade en mycket angenäm vecka och den resan fanns med i mina tankar när jag funderade över hur man skulle överleva vinterhalvåret. Men vi backar bandet ytterligare många år.

I mitten av 90-talet startade jag upp Club 12 som bestod av ett gäng elitspelande golfare som umgåtts under många år men som började att förlora kontakten. Idén var ganska enkel, två personer fick i uppdrag att ordna en heldag och de hade 1200 kr per man att spendera på någon eller några aktiviteter. Ramarna var enkla, aktivitet och middag skulle hållas inom budgeten. Vi träffades två gånger per år. Några gånger drog vi iväg med övernattning och det var ett bra sätt att få tid för varandra och inte känna att man måste stressa hem till familjen.

Så tillbaka till kvällen då vi födde klubben Bajen International, det hade blivit januari 2005 och hur skulle man kunna föra över mina erfarenheter till ett gäng som gillade fotboll och älskade Bajen. Och framför allt vilka skulle man lyssna med och hur många skulle vi vara. Vid det tillfället bodde Ankan ute i Trollbäcken och hade pratat länge att vi skulle ha en gubbmiddag, han ville inte att vi skulle vara för många då han bodde ganska trångt. Till den här träffen bjöd han in undertecknad (eller bjöd jag mig själv), Bullen, Myran, Klabbe och Sippa. Pajas var som vanligt en upptagen man men uppgav att han skulle dyka upp lite senare och han kom några timmar senare.

Ankan som sedan lång tid var en genuin whiskeysamlare hade lovat samtliga två fin-whiskey var men att det senare bara skulle bjudas på ful-whiskey (Famous, Grants mm). Bullen var en törstig man och uppfattade inte riktigt att det fanns mycket ful whiskey utan trodde bara att man skulle få två st whiskey och han kom genast med frågan om han fick byta två fin-whiskey mot tre ful-whiskey. Kommentarer överflödiga.

Värden Ankan hade lyckats få ihop en riktig god middag bestående av köttfärssås och spagetti och grabbarna högg in. Efter middagen försökte jag att få uppmärksamhet genom att säga 'Grabbar jag har en idé...' detta följdes av förlöjligande skratt från två av gästerna (vilka kommer att bli en väl bevarad hemlighet). När jag stod på mig att jag faktiskt menade allvar fick jag i lugn och ro berätta om mitt upplägg. Jag drog i korthet att vi skulle bilda en liten klubb för att åka iväg och se fotboll i Europa, två man skulle vara ansvariga och resan skulle vara hemlig tills det var dags att åka iväg, månadsbetalning nämndes men inga belopp berördes.

Frågorna haglade när jag var klar och jag kunde konstatera att jag faktiskt väckt ett stort intresse hos åhörarna, inget var förutbestämt men givetvis så var alla som var hemma hos Ankan självskrivna i en kommande klubb.

De första frågorna den kvällen blev givetvis vilka och hur många ska vara med och hur mycket kommer det att kosta. Det var många idéer som diskuterades och jag tror vi bestämde oss för att vi skulle vara tolv st men att vi något senare under kvällen enades om tio, de första som tackade ja var Snygg Ola och Dan Banan och senare anslöt Sven. Det fanns för övrigt några som tackade nej men vi avslöjar inte vilka dessa loosers är.

Klabbemannen valdes till kassör och han kom plötsligt på att han hade ett konto med 600 svenska så då beslöt vi att övriga skulle betala in samma summa som anmälningsavgift så vi hade liten startkassa, den första resan ville Klabbe och Myran ta och vi övriga hade inget emot detta så alla var nöjda. Vi bestämde att vi skulle betala 200 kr/mån och senare utvärdera om detta belopp var rätt.

Jag minns att jag halvlycklig och något berusad raglade hem i ett väldigt kallt januari 2005 med övertygelsen om att den här idén skulle bli väldigt uppskattad.

Mina högst personlige reflektioner på hur Bajen International föddes 2005.

Medlem nr 5, Kinkan

RB

Bildcollage från dagen då Bajen International grundades...

Bajen Internationals logo

Konfektion och accessoarer

Konfektioner sedan 2008

Under årsmötet 2007 i Milano bestämde föreningen att varje år ta fram ett klädesplagg/accessoar för samtliga medlemmar till kommande resa, ett företag har tagit fram en maskinbrodyrschablon med föreningens vackra logo. Det var ordföranden som ansvarade för handhavandet. På årsmötet 2019 i Italien (på Capri) beslöt vi att ta bort skyldigheten att ordföranden måste ordna en accessoar till varje resa, stadgan som reglerade detta togs bort.

2024 - Shorts

Då ordföranden av någon konstig anledning visste att vi troligtvis skulle till en varm destination införskaffade de schyssta shorts till resan.

RB
2022 - Svart t-shirt

Ordföranden kunde inte hålla sig utan tog fram en svart tischa med tydlig destinationstext.

Ordföranden: Kenneth, Anders

RB
2018 - Necessär

Accessoaren för 2018 blev en praktisk necessär.

Ordföranden: Kinkan, Kenneth

RB
2017 - Vit pikétröja

Arrangörer Lillmyran och Avesta valde en vit pikétröja som årets attiralj 2017. På vänstra brösthalvan är vår vackra logo broderad med 10-årsstjärnan ovanför.

Ordföranden: Lillmyran, Avesta

RB
2016 - BI-matchtröja och BI-skärp

Nu var det dags, årets attiralj blev en riktig matchtröja med medlemsnummer och namn tryckt på ryggen. Den ska användas när vi får vara Player Eskort på Söderstadion och/eller när vi är med och spelar Bajen Fans Cup. Yttermera fick alla med lemmar ett svart läderskärp med BI-logon ingraverat på spännet, ett spänne där man också kan ha sitt kontokort instoppat.

Ordföranden: Claes, Anders

RB
2015 - Vit WCT-jacka

Jubileumsresans accessoar blev en fantastisk snygg vit WCT-jacka. Givetvis med vår vackra logo på vänstra bröstet. Denna gång smyckades även logon med en guldstjärna i överkant, anledningen till detta var att vi firar 10 år med vår framgångsrika reseklubb.

Ordföranden: Lillmyran, Avesta

RB
2014 - Kaffemugg, penna samt stickers

2014-års konfektion blev hårda klappar. En kaffemugg, en bläckpenna samt ett antal stickers. Samtliga prylar givetvis dekorerade med vår vackra logo.

Ordföranden: Kinkan, Kenneth

RB
2013 - Pins och t-shirts

2013-års konfektion blev tio stycken Bajen International Pins. Pinsen togs fram med hälp av bajaren Anders Jutterström även kallad Jutte. Två stycken t-shirts ingick också, en gul och en mörkgrön. Logotypen på tröjorna är gjorda med digitaltryck, ett test för att se hur kvaliten skulle bli.
Vår BI-pin finns omnämnd på Bajenpins hemsida in å kika på denna eminenta hemsida...

Ordföranden: Ola, Claes

RB
2012 - Keps

2012-års konfektion blev en beige keps med BI-logon på. Mer inofficiella produkter som också delades ut var ett skärp med inbyggd ölöppnare, Musikquiz, samt ölglas och ölpitcher med Hammarby logo på.

Ordföranden: Danne, Patrik

RB
2011 - Whiskey- och ölglas

2011-års accessoar blev ett handmålat whiskey- och ölglas med BI-logon på.

Ordföranden: Svenne, Bullen

RB
2010 - Munkjacka, mössa

2010-års klädesplagg/accessoar blev en grön munkjacka och en svart mössa med BI-logon.
Även två inofficiella produkter erhöll medlemmarna, ett par badshorts samt ett vitt linne.

Ordföranden: Bullen, Kinkan

RB
2009 - Halsduk

2009-års klädesplagg/accessoar blev en grandios Hammarbyhalsduk med BI-logon.

Ordföranden: Svenne, Pajas

RB
2008 - Grå pikétröja

2008-års klädesplagg/accessoar blev en ljusgrå pikétröja av märket Boomerang. Lägg märke till den snygga logon på ärmen.

Ordföranden: Ankan, Danne

RB

Tidslinje

Vad har egentligen hänt i föreningen sedan den grundades den där kalla vinterlördagen i januari 2005?
Här presenteras en kortversion av klubbens tidslinje...

2005

Januari

Den tjugandra januari 2005 var en kall vinterlördag. Ett gäng grabbar samlades i en söderförort hemma hos whiskeykonnässören Ankan för en gubbkväll med mat och god dryck. Under denna mycket trevliga afton kläcker en viss individ vid namn Kinkan ur sig en idé om att starta en reseklubb. Då samtliga på plats var Hammarbysupportrar blev beslutet att starta Bajen International så svårt att ta. Det bestämdes att resklubben skulle bestå av tio med lemmar (ja, det ska vara särskrivet...) och månatliga inbetalningar skulle ge en budget för arrangörerna att fixa med resa, boende och matchbiljetter. Kvällen förlöpte i våt atmosfär och vilka tio med lemmar som skulle ingå i klubben bestämdes. Ett regelverk började spånas på och idag har föreningen ett antal stadgar som med lemmarna måste följa.

2006

Januari

Till de två första ordföranden valdes med lemmarna Claes och Lillmyran. Med en budget på 2.800 kronor per skalle fick de i uppdrag att anordna klubbens premiärresa. En av de roligaste grejerna med klubbens upplägg är att resmålet ska vara hemligt för övriga med lemmar fram till och med avresedagen. Den elfte januari blev det samling på O'Learys vid T-centralen i Stockholm. En kort tripp med Flygbussarna tog Bajen International till Skavsta flygplats i Nyköping. Samtliga tio med lemmar följde med på denna resa som gick till Glasgow i Skottland. Matchen som sågs var mellan Celtic och Kilmarnock, det blev hemmaseger med 4-2 och som kuriosa kan nämnas att detta var Roy Keanes debutmatch för Celtic vilket promoverades med ett mäktigt tifo just på den läktaren som vi satt.

2007

Januari

Nästa med lem som tog över ordförandeposten var Sippa. I slutet av januari 2007 samlades gänget åter på T-centralen för vidare färd till Skavsta. Denna gång bestod resesällskapet av åtta med lemmar sedan två fått förhinder. Färden gick till Milano i Italien där vi under söndagen fick se Zlatan och hans dåvarande klubb Inter köra över Fiorentina på San Siro. Då budgeten fortfarande var aningens begränsad blev hotellet ett ettstjärnigt hotell nära domkyrkan i Milano. Ett riktigt skabbhotell med en hund som vandrade löst omkring i hotellets korridor. Varken varmvatten eller frukost värd namnet fanns att tillgå men vi var glada ändå. När det väl var dags att flyga hem så hade någon grävt av en strömkabel i Skavsta. Flyget ställdes in. Vi fick helt på egen hand (tack så jävla mycket Ryaniar...) byta flygplats och flyga hem med SAS hem dagen efter. Någon kompensation av skitbolaget från Irland utgick givetvis inte...

2008

Februari

I februari 2008 är det dags för Danne och Ankan att arrangera resan. Nu har budgeten höjts till 4.200 kronor per skalle vilket innebär att vi slipper Ryanair. Denna gång flyger vi med Sterling till Amsterdam. Nu bor vi fyrstjärnigt mitt i centrala Amsterdam och matchdagen blir en heldag med guidad tur inne på Amsterdam Arena, brunch på klubbens fotbollsakademi och sedan het derbymatch mellan Ajax och Feyenoord som hemmalaget vinner med 3-0. En viss Kennedy Bakirciouglu gör ett inhopp i matchen och givetvis stiger jublet till höjderna, åtminstone där vi satt. Under resans gång hann vi med att besöka den berömda konserthallen Melkweg där vi njöt av flertalet band som lirade schysst musik. Dock höjde vi nog snittåldern en aning med vår närvaro.

2009

Februari/mars

I februari 2009 händer något unikt. Ordföranden Pajas och Svenne väljer att boka resa med tåg. Slutdestination är Danmark och den alltid gemytliga staden Köpenhamn. Det var meningen att vi skulle se toppmatchen mellan FC Köpenhamn och Brøndby IF men den matchen flyttades sent så plan B fick införas. En ytterligare tågfärd tog oss matchdagen till byn Odense. Där såg vi Odense BK mot SønderjyskE som slutade 2-0. Vi kom i slang med supportergruppen Tigers Nyborg och festade hårt med dem innan, under och efter matchen på Café Sprogø tills vi tog sista tåget tillbaks till Köpenhamn. Inget ont om denna resa men efter denna beslöt vi att förbjuda resande med tåg och vi förbjöd Danmark, Norge och Finland som resmålsländer.

Juni

Efter klubbens fjärde resa till Köpenhamn väljer med lemmarna Ankan och Pajas att lämna klubben. Ett extramöte den tionde juni påkallas och hålls hemma hos med lem Kinkan. Efter en omsorgsfull diskussion så väljs två nya med lemmar in i föreningen. Med lemmar Kenneth och Patrik röstas enhälligt in i Bajen International. I augusti samma år bjuder nya med lemmen Kenneth på lunch hemmavid innan en bajenmatch. De två nya med lemmarna hälsas välkomna och deras medlemsskap i klubben är således officiellt.

2010

Februari

Inför klubbens femte resa är det med lemmar Kinkan och Bullen som håller i orförandeklubban. För första gången blir det en mellanlandning, när vi landar i Schiphol, Amsterdam vet vi fortfarande inte vart vi ska. Slutdestinationen Istanbul offentliggörs medans vi springandes på flygplatsen försöker hinna med nästa plan. Här bränns en fjärdel av budgeten på matchbiljetterna. Vi får se det stekheta derbyt mellan Besiktas och Galatasaray som slutar 1-1. Trots att det var februari lallade vi omkring i t-shirs i 20 gradig värme. Vi tog en båttripp på Bosporen och besökte Istanbuls östra delar som ligger i Asien. Första puben vi besökte hette The North Shield. Pubchefen Nuri förälskade sig i oss och dissade övriga gäster till förmån för oss under hela vår vistelse.

2011

Februari

Med lem Bullen blev förste man att vara ordförande två år i rad. Tillsammans med anglofilen Svenne arrangerade dessa herrar en resa till Liverpool i februari 2011. Vistelsen i denna skitiga industristad blev angenäm med många pub och nattklubbsbesök. Matchdagen spenderades på Goodison Park där hemmalaget Everton tvålade dit Sunderland med 2-0. Kostnaden för matchbiljetterna blev väldigt modest då Svennes kamrater Iain och Heidi ordnade dessa till ett mycket bra pris. Innan och efter ölades det med lokala Evertonfans, bl.a. med den vältatuerade Big John. Givetvis blev det ett kulturellt inslag under resan då Beatlesmuseumet besöktes.

2012

Februari

Nu är det dags för nya med lemmen Patrik att arrangera. Tillsammans med Danne så ordnar de första resan till Tyskland. Vi kommer att bo (och festa) i Düsseldorf. Lördagen börjar med tåg till Dortmund där vi ser matchen mellan stadens hemmalag och Bayer Leverkusen som slutar med hemmavinst 1-0. Mäktigt att få uppleva den berömda Gula Väggen. Söndagen startar också med tåg. Denna gång till Köln som på fotbollsplan möter Hamburg och matchen slutar med bortavinst 0-1. I Köln besöktes givetvis den imponerande Domkyrkan och vi hann med en ordentlig pubrunda innan matchen på ett tiotal pubar runtomkring i staden. De lokala!?! guiderna Helmut och Wolfgang visade oss runt i Düsseldorf där det blev många pubbesök och den inhemska örtlikören Killepitsch slank ned flertalet gånger i våra strupar.

April

I april kommer det tråkiga beskedet att med lemmarna Bullen och Svenne väljer att lämna klubben. Nuvarande ordförande Claes kallar till extramöte på hemmaplan för val av nya med lemmar. Efter ett trevligt kafferep så kommer vi fram till tre namn som nya med lemmar i Bajen International. Samtliga rings upp och samtliga tackar Ja. Några veckor senare har Kenneth åter igen en lunch hemma hos sig innan en bajenfajt där vi hälsar Anders, Fredrik och Avesta välkomna som nya med lemmar i klubben. Den som inte sov allt för hårt på matematiklektionerna kan nu räkna ut att vi är elva med lemmar i klubben. En fullödig startelva således. Något som med lem Patrik tidigare föreslagit men blivit hånad för, men det är aldrig för sent än att man kan ändra sig...

2013

Mars

För första gången är vi alltså elva personer som åker på en resa. Ordföranden Claes och Ola arrangerar i mars 2013 den åttonde resan som landar i Prag. Det här är nog den billigaste resan vad gäller omkostnader på plats. Matchbiljetten till Bohemians Praha 1905 mot FC Fastav Zlin kostade 40 kronor styck. För övrigt så vann hemmalaget med 2-1 efter ett straffmål i 97:e minuten. Den dyraste ölen under resan var i hotellbaren, hela 18 kronor kostade en 60 centiliters öl. Mest minnesvärt under denna resa var den två timmar långa guidade Segwayturen vi genomförde på lördag förmiddag. Ingen hade testat detta tidigare och alla var helt lyriska efteråt. Halvvägs in i turen fick vi en dryckespaus på ett mikrobryggeri i ett gammalt munkkloster, mycket trevligt och uppskattat inslag.

Juli

Klubben har alltså hittills genomfört åtta resor. Totalt har klubben haft femton med lemmar varav elva nu är aktiva. De nuvarande ordföranden, Kinkan och Kenneth, har annonserat i juli 2013 att föreningens nionde resa kommer att ske mellan torsdagen den 27:e februari och måndagen den 3:e mars.

2014

Februari

Med lemmarna har börjar annonsera om de ska med eller inte. Spekulationerna om kommande resmål har också som vanligt kommit igång. Det har varit mycket försnack om champagne, ostron och kaviar och eftersom resan är på fem dagar har det även talats om långresa till något exklusivt ställe. Vad det kommer landa återstår ju att se, inte förräns den 27:e februari kommer det offentliggöras vid resesamlingen...
Det blev Lissabon, underbart!

2015

Januari

Den 22:a januari fyller vi 10 år.

Mars

Fredagen den sjätte mars åker vi på vår 10-års jubileumsresa. Fint bor vi, inte mindre än på femstjärniga hotellet Hilton Antwerp Old Town.

Maj

Under halvårsmötet på Malmgrenska Krogen i Hammarbyhöjden tar vi beslut att vårt officiella namn på Hammarby Fotbolls nya arena är Söderstadion, inget annat. Medlem Anders presenterar den nya oerhört snygga halsduken med vår logo broderad, den är riktigt snygg.

2016

Mars

Resa till Nice, Frankrike, med en avstickare till furstendömet Monaco.

2017

Mars

Resa till Bilbao, Spanien.

Oktober

Medlem Sippa är med om en riktigt otäck olycka. Sedan dess har han tyvärr inte kunna medverka på någon resa, han är självklart fortfarande medlem i klubben.

2018

Mars

Resa till Aten, Grekland.

September

På halvårsmötet beslutar vi att höja månatliga medlemsavgiften till 400:- (fr.o.m. januari 2019).

2019

Mars

För andra gången blir det en resa till Italien. Denna gång en av världens ruffligaste städer, Neapel. Danne som är en mästare på att arrangera resor ser till att medlemmarnas muskler får jobba ordentligt under bl.a. flera timmars rundvandring i ruinstaden Pompeji.

November

Runtom i världen börjar det snackas om att någon i Kina har ätit levande fladdermöss. Nåt virus är på G...

2020

Mars

Trots att Covid-19 viruset har börjat härja ordentligt beslutar vi oss för att genomföra klubbens 15:e resa. Pga rådande världsläge så avslöjas för första gången destinationen innan vi åker. Allt för att medlemmarna ska kunna ta ställning om man ska med eller ej med tanke på virusläget. Två medlemmar bestämmer sig för att hoppa av resan i sista stund. Övriga åker till Dublin som trots omständigheterna blir en riktigt bra resa.

På årsmötet beslutar vi att höja månatliga medlemsavgiften till 500:- (fr.o.m. januari 2021).

2021

Januari

Vi insåg tidigt att det inte skulle bli någon resa 2021 pga Covid-19. Således sköts resa 16 upp i framtiden.

Maj

Då ingen resa genomfördes blev det för första gången ett ordinarie årsmöte på hemmaplan. Mötet avhandlades hemma hos medlem Fredrik, efter avslutat verk såg vi bajens bortamöte mot Kalmar (en katastrofinsats av de grönvita som slutade i en 2-1 förlust).

2022

Mars

Efter två års reseabstinens kom vi iväg igen. Berlin fick äran att ta hand om oss eviga yngre medelålders män.

Juni

Medlem Kinkan tar sig till Norge och delar ut vårt pris 'Årets Prestation 2021' till pristagaren Stefan Billborn. Anledningen är att den sistnämnde slutat som Hammarbys tränare och tagit sig an norska Sarpsborg istället.

2023

Mars

Den tredje mars har vi ceremonin för Årets Prestation 2022 på eminenta restaurangen Harvest Home på Södermalm. Pristagaren Davor verkade trivas gott under denna mycket trevliga tillställning.

Vår sjuttonde resa går till Amsterdam den 10:e mars. Efter femton år är vi tillbaka i denna underbara stad. Det blev en avstickare till Alkmaar för match.

Augusti

Det är med stor sorg i hjärtat vi konstaterar att medlem nummer 9, Sippa, avlider. Givetvis kommer han för alltid vara medlem i Bajen International.

2024

Mars

Artonde resan blev den längsta direktflygsresan och den varmaste hittills. I höjd med afrikas norra kustlinje hamnade vi på Kanarieöarna och storstaden Las Palmas på Gran Canaria. En läcker resa helt enkelt.

Hem
Om Bajen International
Logo

© Bajen International 2024