Artiklar

Artiklar

Skansenderby 2015

mb

Twitter (engelska för "kvitter" eller "kvittra") är en social nätverkstjänst och mikroblogg där man skriver meddelanden, så kallade tweets, med en begränsning på 140 tecken. Om man var på plats på Nya Söderstadion 13/4-2015 eller satt i tv-soffan kan denna läsning vara underhållande. Det är alltså Djurgårdens IF officiella Twitteranvändares referat från matchen på mikrobloggen Twitter. Det finns en del guldkornsuttalanden i texten, rapporteringen blir aningens mer frusterad (och underhållande) ju längre matchen lider...

 Till artikeln...

Puttisholmen 2017

mb

Sedan 2013 har Bajen International varje sommaren haft ynnesten att spendera en heldag i skärgården under en matchdag. Med lem Anders har tillsammans med sin familj öppnat sin famn och bjudit in resklubben till en fantastisk miljö med god dryck tillika mat. Och 2017 blev första året då bajens match på kvällen slutade med seger. En tradition vi hoppas innerligt kommer att hålla i sig...

 Till artikeln...

Eriks svensexa

mb

Vår grönvite hjälte i Nederländsk exil, Erik Israelsson, hade häromförledes sin svensexa på ett soligt Öland. Eriks broder Johan med samma efternamn var arrangör för detta evenemang. En av punkterna var att kitta Erik i en vacker t-shirt som skulle bäras hela dagen. Döm om vår förvåning när broder Johan kontaktades just oss för detta delikata uppdrag...

 Till artikeln...

BI rekommenderar: SEGWAY

mb

På vår åttonde resa som gick av stapeln 2013 till den underbara staden Prag genomförde vi för första gången någonsin en guidad segwaytur. Något vi kommer att fortsätta med framöver också.

 Till artikeln...

Erik Israelsson - en sann bajenkämpe

mb

2015 års säsongs hemmaderby mot laget från Mordor vanns med 1-0 efter en praktnick av ingen mindre än Erik Israelsson. Tyvärr var Erik den ende som inte mindes det heroiska målet då han förloradet medvetandet vid just målsituationen...

 Till artikeln...

Med lem Kinkan - vår globetrotter av unika mått

mb

Nog för att Bajen International är en reseklubb med en årlig resa utomlands (företrädesvis i Europa) men med lem Kinkans resor vid sidan om går utöver det vanliga. Är det någon som kan kallas Globetrotter är det Kinkan. Många resor har det blivit genom åren för denne ståtlig herre. I september/oktober 2015 bar det åter iväg på en spektakulär tripp österut.

 Till artikeln...

Förvandlingen: Patrik, vår egen Gregor Samsa...

mb

Vad händer egentligen med en människa när man blir med lem i Bajen International? Vi går på djupet med denna existentiella fråga. I fallet med Patrik, som blev med lem i klubben 2009, är likheten med Franz Kafkas roman Förvandlingen påfallande stor.

 Till artikeln...

Bajen International på talangjakt

mb

Då Hammarby Fotboll uppenbarligen har svårt att få in talanger i truppen som pallar en hård, trälig Superettanmiljö har Bajen International blandat sig in i leken. Sommaren 2013 besöktes den vackert belägna idrottsarenan Strandvallen i Nyland beläget i Kramfors kommun. Där spelades en stenhård match mellan hemmalaget IFK Nyland och Anundsjö IF. Nu var det inte a-lagen som spelade utan pojkar födda 1997 (och som det är norröver, spelare födda både -99, -98 och eventuellt yngre ändå). Det skönaste inslaget i fajten var Anundsjö IF:s nummer 4, med tilltalsnamnet Maja.

 Till artikeln...

Lördagen den tjugonde juli 2013

mb

Lördagen den tjugonde juli 2013 inleddes en ny era. Tyvärr inte så mycket på det sportsliga planet men väl på den nya arenan. Flertalet av Bajen Internationals med lemmar laddade upp i skärgården. Två laddade på Medis. Alla hamnade de till slut på den nya arenan som de flesta var överväldigande positiva till. Tyvärr kunde som bekant inte laget på plan bjuda upp till fest men som vanligt ordnade fansen en riktig höjdarkväll.

 Till artikeln...

Bengt 'Cidden' Andersson

mb

Sveriges största fotbollspoet, Bengt 'Cidden' Andersson, blev 64 år gammal. Hans mest kända verk är diktsamlingen 'Hela bollen skall ligga still' (1991) som uteslutande är dikter om fotboll. Det är en underdrift att säga att dessa dikter är en fröjd för sinnet att läsa. En sann fotbollsälskare borde (måste) ta del av herr Anderssons mästerverk.

 Till artikeln...

Luke vs Dan - vilken 'Bad Boy' kommer göra succé?

mb

Lördagen den tjugonde juli är det premiär för Hammarby IF på Nya Söderstadion. Motståndare är Örgryte IS men det är av mindre vikt och intresse. Den stora snackisen just nu är om bajens nyförvärv, Luke Rodgers, kommer göra succé på planen eller kommer han att överglänsas av Bajen Internationals egen Bad Boy, Danne, på läktaren?

 Till artikeln...

Söderstadion 1967 - 2013

mb

En epok går i graven - saknad av alla. Söndagen den 23:e juni 2013 blev en historisk dag. Alla grönvita hjärtan kunde då konstatera att hemmaborgen Söderstadion har gjort sitt. Som väntat blev det fansen som stod för det värdiga avskedshyllningarna. Av diverse utlovade festligheter innan/efter matchen blev det platt fall. Matchen mot Ängelholm höll också på att falla platt men kung Kennedy klev in och räddade festen med en frisparkskanon.

 Till artikeln...

Välkomstmiddag 2012

mb

Måndagen den 28:e maj 2012 var det dags för Bajen Internationals tre senaste medlemmar att få officiell BI-status. Det anordnades en välkomstmiddag hemma hos medlem Kenneth med god mat och dryck. Efter middag, lite frågesport och allmänt skitsnack bar det av till Söderstadion för match mellan Bajen och Falkenberg. Tyvärr förbyttes den allmänna glädjen till viss besvikelse när matchen väl var färdigspelad.

 Till artikeln...

© Bajen International - 2023

BI rekommenderar: SEGWAY

BI rekommenderar: SEGWAY

Pic
Publicerad: Mars 2016 (uppdateras löpande)
På vår åttonde resa som gick av stapeln 2013 till den underbara staden Prag genomförde vi för första gången någonsin en guidad segwaytur. Något vi kommer att fortsätta med framöver också.

Prag 2013

Det var en arla (09:00) samling i hotellobbyn på lördagsmorgonen, på schemat stod det kulturlördag. Vad en sådan lördag skulle innebära var det bara researrangörerna Claes och Ola som visste.

Efter en frisk promenad på cirka tjugo minuter kom vi fram till Segwayuthyraren. Alla resenärers ansiktsuttryck lyste av diverse känslor, mycket rädsla, lite nyfikenhet präglade herrarnas nunor.

Då pappersexercisen var avklarad där man frånsade uthyraren allt ansvar om något skulle gå åt helvete var det dags för träning. Det var som elva Bambi åter igen gav sig ut på hal is. Dock så började gubbarna sakta men säkert få kläm på det hela, under tjo och tjim gav vi oss till slut ut på äventyr i den tjeckiska kulturstaden tillsammans med två ungdomliga guider.

EI1 Under ett kort stopp hörde vi uppskattande skrik från några svenska turister i stan, det som hördes var: -Ha ha ha, Solsidan i Bajenformat på Segway, underbart att se... och någonstans här insåg vi att vi själva var en turistattraktion. Något vi fick kvitto på under de två timmar som turen tog då många bilder togs av främmande människor vi passerade.

Turen var fantastisk, tyvärr var det aningens kallt. Guiderna uppmärksammade detta och tillät oss att ta en paus. Lämpligt var att det råkade ligga ett mikrobryggeri precis när det var dags att vila och värma upp sig. Vi fick njuta av varsin, extremt god och uppskattad pilsner på detta före detta munkkloster som numera ägnade sig åt att brygga öl. Sällan har en öl smakat så gott.

Antwerpen 2015

2015 var det dags för 10-årsjubileum för oss. Resan gick till Antwerpen och researrangörerna Lillmyran och Avesta hade även denna gång bokat en tvåtimmars guidad tripp med Segway.

Denna gång visste vi vad som väntade, nu blev det en kortare träning då vi kaxigt visade upp våra färdigheter för uthyrarna.

EI1

Snabbt kom vi iväg på själva turen. Denna gång var det en ensam, kvinnlig guide. Hon mätte ca 150 cm över havet och hade en underbar kommisarie Clousseau accent. Hon drev oss smidigt igenom staden och stannade ett otal gånger och spred ljus över staden Antwerpens historia. Ibland var det lite svårt att hänga med då man såg Peter Sellers framför sig men på det stora hela var det en mycket lyckad guidning.

Nice 2016

Tredje gången gillt blev det i Nice 2016. Här blev den introducerande träningen ultrakort. Snabbt kom vi igång med segwaytrippen och guiden märkte att det här var ett väloljat team som var på plats. Turen började på hyfsat stora ytor innan vi begav oss in i gamla stan. Där var det inte stora marginaler mellan oss ståtliga nordbor på de tvåhjulade hingstarna och flanörerna som befolkade de trånga gränderna.

EI1

Utan problem eller olyckor kom vi sedemera ut på strandpromenaden och började stigningen uppåt. Först blev det en kortare paus på stadens udde med lite fotoposering innan det var dags att klättra uppåt. Innan serpentinvägen upp till slottet skulle äntras så trimmade guiden upp våra segways. En fantastisk känsla. Nu jäklar gick det undan. Alla gasade upp för berget (förutom Fredrik vars segway var mycket nära att lägga av) och snabbt var vi uppe på toppen och kunde njuta av utsikten.

EI1

Vägen nedför berget och tillbaks till uthyraren skedde utan att guiden ströp farten på våra segways. Trots den betydligt högre farten än vad vi varit med om tidigare så gick allt galant. Med lem Ola utmanande ödet en aning då han i princip hela vägen ned från slottet filmade med en hand och styrde segwayen med den andra.

EI1

Vi kan gott säga att Segway är en riktig höjdare. Till och med så att en fråga togs upp på årsmötet om att Segwaytur borde stadgebestämmas så att det alltid ingår på en resa om möjligheten finns på destinationen vi kommer till. Nu blev dock frågan nedröstad på mötet men med största sannolikhet var det inte sista gången vi far fram igenom en stad på dessa fantastiskt roliga tvåhjulingar.

Aten 2018

Nu var det dags igen, då tolfte resa med klubben (till Bilbao) inte innehöll segway var abstinensen stor när klubbens trettonde resa kickade igång...

Aten

Denna gång blev det dock några nyheter som skiljde sig från tidigare segwayturen. För det första så skedde turen på kvällen, det bidde en s.k. Segway by Night. En tre timmars tur med guide i mörkret på Atens gator var sannerligen en ny och spännande upplevelse.

Dock var det några andra skillnader som stack ut mer. Då segwayuthyraren hade haft problem med sina lokaler fanns det inga hjälmar att låna, inte heller fanns det några reflexvästar att ha på sig. Det utväxlades snabbt några mindre oroliga blickar bland medlemmarna men osäkerheten försvann snabbt av någon märklig anledning.

Ytterligare en nyhet var att segwayarna denna gång var ostrypta. Det var bra fart i dem. Trots detta och trots att de flesta medlemmarna hade fått lite innanför västarna skedde inga tillbud eller olyckor under turen. En gång var det Fredrik som fick snurr på sin maskin och fick skutta av den i farten, vi tillskriver den händelsen till Fredriks ibland barnsliga natur...

Vi hade två guider med oss på turen. De tre timmarna var mycket angenäma med mycket åkning och mycket historiakunskap som förmedlades ut. Är det någon stad man ska vara i om man tycker historia är intressant så är Aten det optimala valet. Hela stan osar av klassisk mark och myter. En mycket bra segwaytripp alla kategorier.


Välj en annan artikel att läsa...

Hem  »  
Artiklar  »  
BI rekommenderar: SEGWAY

Grundad 2005

© Bajen International 2023