Bengt 'Cidden' Andersson

Publicerad: Juli 2013

 

Sveriges största fotbollspoet, Bengt 'Cidden' Andersson, blev 64 år gammal. Hans mest kända verk är diktsamlingen 'Hela bollen skall ligga still' (1991) som uteslutande är dikter om fotboll. Det är en underdrift att säga att dessa dikter är en fröjd för sinnet att läsa. En sann fotbollsälskare borde (måste) ta del av herr Anderssons mästerverk.

Herr Anderssons liv och leverne...
LK
Bengt Arne Andersson, med det berömda smeknamnet 'Cidden', föddes söndagen den 13 juni 1948 i Billeberga församling, Malmöhus län. 64 år gammal avled Bengt fredagen den 4:e januari 2013 efter en lång tids sjukdom i Läckeby, Åby församling, Kalmar län. Bengt 'Cidden' Andersson var en svensk poet, känd som Sveriges bästa författare av fotbollslyrik. Herr Andersson är upphovsman till bland annat 'Hela Bollen Ska Ligga Still' och 'Handsmidda sanningar'. Andersson har även varit värd för programmet Sommar i Sveriges Radio 1989. 'Hela bollen skall ligga still' handlar uteslutande om fotboll. Han var rörmokare när han på 1980-talet slog igenom som poet. I Läckeby finns sedan 2008 en gata som heter 'Ciddens väg', uppkallad efter den store poeten. Flera fotbollsdikter av Cidden pryder väggarna på Kalmar FF:s hemmastadion Guldfågeln Arena. Bengt Andersson var först bara rörmokare, sedan blev han på nåt sätt poet, skrev och uppträdde på lokal, läste högt på bibliotek och skrev igen. Under en kort tid var han fotbollsspelare, men fick ge upp en lysande karriär på grund av skada, det heter ju så.
LK
Enligt uppgift var Bengt en vänlig, glad, rolig och varm människa, särskilt glad trots slakmotor och en enda stor uppförsbacke av sjukdomar med de mest fantasifulla namn och svårigheter att säga ett ord och skriva fem, detta sedan 1993 då han drabbades av en stroke. Smeknamnet 'Cidden' fick han i sin ungdom efter sin store idol, den sovjetiske ishockeyvärldsmästaren Genrikh Sidorenkov, som hade sin storhetstid 1954-1962. Herr Andersson var en i bästa mening folklig poet som växte upp i Läckeby, där han bodde till sin död. Ungdomstiden med rockmusik och idoldyrkan, triumfer och motgångar i fotboll på Åbyvallen speglas i hans diktning liksom hans upplevelser som rörmokare ute på byggena.
Bibliografi
Ciddens bibliografi. Hans alster går att beställa/köpa på websajter såsom Adlibris, Bokia, Bokbörsen med flera. Ett klart måste för ett äkta fotbollsfan är att ha minst en av Ciddens alster i bokhyllan...

LK
Vila i frid Cidden, du store skald...

Diversesidan

Hem  »  
Diverse  »  
Artiklar  »  
Bengt 'Cidden' Andersson

Bajen International
Grundad 2005

© Bajen International 2019

pic