Våra resor

Våra resor

© Bajen International - 2024

Aten

Aten

© Bajen International - 2024

 Dagbok fredag 16/3

 Dagbok fredag 16/3

IMG

Till synes uppstigen ur dödsriket samlades återigen den trogna BI-truppen på Arlanda en okristligt tidig morgon. Trots blekheten i de nordiska skinnen och spridda gäspningar kunde man bakom de klippande ögonlocken se en glöd av förväntan: vilka nya äventyr stod framför oss detta spännande år? Kanske var det just denna förväntan mitt i det kalla mörkret som fick våra arrangörer att med viss nedstämdhet och frånvaro genomföra den obligatoriska gissningstävlingen där årets kluriga ledtrådar skulle nystas upp och resmålet avslöjas. Dan hade som enda med lem prickat in rätt destination - Aten! Spännande och behagligt tänkte undertecknad och det var först efter några sekunder som jag började förstå den förvirrade stämning som hade infunnit sig vid morgonsamlingen.

Arrangörerna Kinkan och Kenneth - den förstnämnda också känd som de stora matchernas man - hade nog i början av mars smått börjat luta sig tillbaka nöjda i förhoppningen att detta kunde bli en riktigt lyckad resa. Att nämnas är ju att planeringen av våra små utflykter försvåras av de oberäkneliga spelscheman som Europas ligor kör ut. Men just denna helg fanns det många härliga alternativ på heta möten i grekisk fotboll. Chocken som skakade hela fotbollseuropa - och som slog ned som en bomb hos våra arrangörer helgen före resan - var total: den grekiska ligan stängs på obestämd tid! Det som hade hänt var att i mötet mellan AEK Aten och Thessalonikilaget Paok, så hade Paoks ägare efter missnöje med ett bortdömt mål rusat in på planen med en pistol och hotat domaren.

Detta osannolika öde drabbade oss hårt och beskedet var helt enkelt att vi inte hade nån match att se fram emot. Så klart en stor besvikelse, men lika självklart var det att detta inte på något sätt skulle få förstöra vår samvaro under de kommande dagarna. Tidpunkten för våra resor ger oss ypperliga tillfällen att ostört djuploda i vårt kära Hammarby inför säsongsstarten. Vad kunde egentligen gå fel? Vi skulle till Grekland några dagar och njuta av värme och god mat och dryck! Så fyllda av nytt mod knatade vi vidare mot säkerhetskontrollen och snart kunde en kall öl sköljas ner genom våra strupar. Det blev ytterligare ett vätskestopp på Kastrup innan vi vid lunchtid kunde kliva av på grekisk mark.

Det blev lite lunch och lite vila och sen var det dags för ett nu nästan obligatoriskt kulturevenemang. Likt bevingade gudar gav vi oss ut i den varma grekiska kvällen på våra Segways. Aten by night är en mäktig syn och vi guidades runt bland storslagna historiska platser och monument. Ett litet lustigt inslag på vår färd var den grekiska högvakten som vi körde förbi just vid vaktavlösning. Oj vad de resliga soldaterna stolta dansade runt i sina tights, kjolar och knätofsar. Vis av tidigare resors missöden höll Patrik - Bajen Internationals egen Ikaros - sitt högmod i schack, bemästrade sitt fordon, och kunde genomföra kvällens övningar utan blodvite. Även vi andra insåg nog allvaret i att kryssa runt i mörkret, trötta och på gropiga Atengator.

Efter den mycket trevliga rundturen var det dags för lite käk. Det var många som ville välkomna vår hungriga och törstiga grupp. Efter öl och vin och diverse grekiska rätter var vår värd mycket mån om att hålla oss kvar och bjöd på lite småstarkt som vi med viss möda slurpade i oss. Halva skaran lommade upp på rummet medan resten fortsatte dricka färgglad ouzo.

Länkar för Atenresan...

Välj en annan resa du vill veta mer om...

Hem  »  
Resor  »  
2018-Aten  »  
Dag1  »  
Dagbok

Grundad 2005

© Bajen International 2024