Våra resor

Våra resor

© Bajen International - 2024

Bilbao

Bilbao

© Bajen International - 2024

 Dagbok fredag 17/3

 Dagbok fredag 17/3

IMG

Väckarklockan ringer 03:15, inte många timmars sömn.

Ola messar att han lämnar bostaden och på g att hämta Patrik i stan. Prick 04:10 stannar han framför min port och styr kosan mot Arlanda. Parkerar bilen på långtidsparkeringen Alfa och tar bussen mot terminalen.

10 minuter före utsatt tid är vi på plats vid det sedvanliga fiket på nedre plan. Alla på plats och i god tid, rekord. Fika och bulle inhandlas, hur många bullar tog Patrik???

Lasse och Avesta går igenom ledtrådarna och vi blir alla lite mera förvirrade. Material och en vit pikétröja (Ola sin vana trogen börjar genast diskutera vilken storlek han ska ha) delas ut till alla samtidigt som resmålet avslöjas - Bilbao Baskien, Spanien.

Stort jubel och alla är mycket nöjda med resmålet och börjar fundera på om det går att lasta av någon onödig tjocktröja eller några raggsockor ur bagaget. Vi ska till värmen!

I år hade en av resenärerna lärt sig av förra årets misstag och bytt ut sin Swiss Army Knife mot ett Swiss Army Card så incheckningen gick smärtfritt för alla.

En Brooklyn lager rann tveksamt ner i stupen på några av oss innan planet lämnade Arlanda 06:45 med destination Frankfurt. Mellanlandning i Frankfurt, buss till terminalen och nu skulle vi väl få en öl till? Men nej, tror att vi blivit lite äldre. Nu var det viktigare med rumslottning och vilka som skulle skriva dagböcker. Ola, Patrik och Kinkan frivilliga, jag lottades först och därför sitter jag här nu och skriver.

10:00 avgång mot Bilbao och ny plastmacka på planet som sköljdes ner med en öl och lite kaffe.

Vi landar i tid 12:10 i Bilbao där vi snabbt hittar tre taxibilar som tar oss till hotellet. Hotellet heter Petit Palace Arena Bilbao och ligger i den gamla delen av staden och mycket centralt. En av bilarna släpper av ett gäng vid fel hotell så efter visst rabalder får dom promenera 100 meter för att komma rätt. Långsam incheckning men jag och Ola som jag delar rum med kommer först upp på rummet för en snabb avcheckning. Rummen helt ok, badrum med dubbeldörrar och fransk balkong 40 cm framför toalettstolen, så här kan man sitta och titta ut precis som på torrdasset på landet med öppen dörr. Duschen från sekelskiftet ser mer ut som den är lånad från serien Månbas Alpha och har en mycket komplicerad konstruktion, kranar rattar och munstycken överallt. Spännande att se om man för den att fungera i morgon bitti.

Nu är vi alla hungriga. Samling 14:00 för en första tur ut i den gamla delen av Bilbao. Tapasrunda planerad. Vi hinner bara ett kvarter innan vi kommer fram till ett litet torg med två tapasbarer bredvid varandra. Vi intar uteserveringen. Beställer ett antal olika tapas var och en första öl på spansk mark. Eftermiddagen fortsätter i samma anda, vi flanerar runt i den gamla delen av staden och intar ett antal olika barer. Den första som spårar ut är Ola som helt otippat beställer in en Martini Rosso, misstänker att det glaset blev en resans mesta fotoobjekt.

Efter några timmars barshopping börjar några av oss bli sugna på riktig mat, meningarna är delade om vad och var vi ska äta så gänget delas i två grupper. Ett gäng fortsätter med barshopping och tapas. Jag tillhör det gäng som beslutar sig för att hitta en riktig restaurang.

Det visar sig inte helt lätt då vi konstaterar att be flesta restauranger inte öppnar förräns 21:00.

Avesta lyckas hitta en vänlig spanjor som lovar att guida oss till en restaurang som öppnar något tidigare.

Det bär av i en hisklig fart i gränderna men efter några minuter konstaterar vi att han hittar ungefär lika bra som vi i staden. Han ger inte upp utan frågar flera andra under vägen och efter 15- 20 minuters promenad är vi på plats, men var har ingen aning om. Konstaterar två dagar senare att vi befann oss bara ett kvarter från hotellet.

En liten mysig restaurang med ok käk för oss hungriga. T o m Fredrik får sin mat tillagad enligt konstens alla regler eftersom kyparen är hyfsad på engelska och förstår hans problem. Enda missen var väl den halva baguetten som låg på tallriken framför honom och det är väl inte det bästa för en glutenallergiker.

Vi äter en köttbit och pommes, kaffe och dessert serveras också och kyparen hämtar barens alla whiskyflaskor och radar upp på bordet, tror att det är en sex sju stycken så att vi kan välja vilken sort man vill ha.

Här är det fortfarande hyfsat billigt att äta ute och framför allt att dricka. Vinet är billigare än vattnet hemma. Efter avslutad middag tar vi en sista bar på vägen hem. Plötsligt står då Lasse i dörren, övriga från hans gäng har tydligen gått och lagt sig. Vi beger oss också mot hotellet, det har varit en lång dag.

Ola har gått och lagt sig när jag kommer hem och det tar inte lång tid innan jag också somnar.

Ser fram mot morgondagen, matchdag.

Länkar för Bilbaoresan...

Välj en annan resa du vill veta mer om...

Hem  »  
Resor  »  
2017-Bilbao  »  
Dag1  »  
Dagbok

Grundad 2005

© Bajen International 2024