Våra resor

Våra resor

© Bajen International - 2024

Prag

Prag

© Bajen International - 2024

 Dagbok lördag 9/3

 Dagbok lördag 9/3

IMG

Det var ett gäng lite småtrötta gubbar som hasade sig upp till morgonsamlingen klockan 9.00 i hotellets repa. På schemat stod ett 2-timmars pass med benämningen 'kulturlördag'. Ordförandena började med att informera att det kunde behövas både mössa, vantar och till och med hjälm för den som hade det nerpackat. Jag som var övertygad att vi skulle till Aten och värmen hade inget av det ovan nämnda i kabinväskan, så fasan över att bli nerkyld började infinna sig. Efter en 20 minuters promenad, som slingrade sig igenom de gamla delarna av Prag, Vaclavplatsen, det stora torget i Gamla Stan och den vackra Karlsbron som tog oss över floden Moldau till slutdestinationen.

Väl på plats så var det en förvånad och lite smått ängslig grupp som kunde konstatera att en kulturlördag innebar en guidad kul-tur som skulle genomföras på segway. Våra guider, Filip och Martin, började med en kort introduktion om hur man bemästrar en segway och strax efter intog 11 hjälmprydda medelålders män den lilla torgplatsen utanför. De förbipasserande såg ut att ha minst lika roligt som oss. Sedan var det dags att ge sig ut på sightseeing, vi stannade till vid Lennon muren, det låsprydda stängslet och det var vid stoppet ovanför floden Moldau som den första incidenten slog till. Det var allas vår Kenneth (numer även kallad ghostrider) som skulle parkera sin segway, antingen hade glömskan slagit till eller så hade han inte lyssnat på de upprepade uppmaningarna från guiderna. -You have to lean the segway against something when you park it, otherwise it can ride away! Just detta hände. Kenneth klev av sin segway i tron om att den var parkerad och tog upp kameran för att fota vyn över floden. Då tar hans segway fart och håller först på att ramma en stackars förbipasserande kvinna för att sedan ta fart mot Kenneth himself. Ingen i gruppen kommer någonsin kunna glömma skräcken i hans ögon och hans ansiktsuttryck då han vänder sig om för att uppenbara en helt vanlig segway-attack. Sällan har väl 10 hjälmprydda män skrattat så gott.

När alla hämtat sig gick turen vidare till den stora parken och upp mot toppen av kullen för att få en fin utsikt över Prag. Vid det här laget börjar de flesta bli lite kylslagna så när en av guiderna föreslog att vi kunde stanna till på ett mikrobryggeri för en pivo och värma upp oss, så hörs ett rungande -YES! från gruppen. Vet inte om det var de kylslagna händerna, törsten, ouppmärksamhet eller nerförsbacken som gjorde att det var dags för Kenneth att återigen inta huvudrollen. Denna gång körde Kenneth på Patrik bakifrån i nerförsbacken så att Patrik rasar framåt och river upp byxor och knä och Kenneth rasar bakåt och slår i ryggslutet. Både klarade sig under omständigheterna bra och kunde för egen hand ta sig ner till mikrobryggeriet, Sv. Norbert Special Beer. Där avnjöts en god IPA och Amber i en riktigt skön bryggeri- och restaurangmiljö. Sista delen av turen skedde på mer turisttäta gator och en Sippa på segway är tydligen högvilt för alla turisters kameror - Prags största tursistattraktion sägs det. Fan trot!

Efter kul-turen var det dags för lunch. På rekommendation från guiderna gick vi rakt över gatan på restaurang Konirna för att äta traditionell tjeckisk husmanskost - Svickova - en nötstek i sötsur gräddsås och som serverades med knödel. Vällagat, mäktigt och gott! (tyckte alla utom Lars).

En 10 minuters promenad senare så slinker vi in på Café Pub Atmosphere för att genomföra årsmötet. Som vanligt avhandlades diverse motioner och övriga frågor under en 3-4 timmars lång drabbning. Nya ordförande lottades och nästa års arrangörer blev Kinkan & Kenneth. Vilket innebär att föreningens 10 års jubileumsresa kommer att riggas av Lasse & Sippa. Det mest bestående minnet från mötet är ändå Kinkans glansiga ögon och rosenröda kinder då han beskriver sin 'tyska vän' Marc och sin 'franska vän' David.

Efter årsmötet bar det åter hem till hotellet, för att kort senare bege oss i samlad tropp till restaurangen Pivovarsky Düm för kvällens middag. Stället erbjöd inte bara traditionell tjeckisk mat utan det hade kryddat upp det lite med att även erbjuda en av Europas mest otrevliga servitörer som lyckades med bedriften att skapa irritation vid alla bord. Sedan blev det några öl på Bohemians supporterbar UI, en stänkare på Hooters för att sedan ta tram 9 ut till Zizkov området för ett besök på den gamla skyddsbunkern, Bunkr Parukarka, som idag är en nattklubb. Kvällen till ära så spelade ett band live på scen. Bandet bestod av ett gäng skolungdomar som gjorde misstaget att kombinera en stor mängd alkohol tillsammans med avsaknad av musikalitet, vilket gjorde det hela långt ifrån minnesvärt. Det hela resulterade i ett väldigt kort bunker besök.

Återigen på tram 9 för färd tillbaks till de centrala delarna och för många slutade kvällen där. En kväll med många härliga minnen, segwayturen, ghostrider, Marc & David, den otrevliga servitören och mycket mer...

Länkar för Pragresan...

Välj en annan resa du vill veta mer om...

Hem  »  
Resor  »  
2013-Prag  »  
Dag2  »  
Dagbok

Grundad 2005

© Bajen International 2024